Telefonszám: +36 30 110 60 60 info@izlandmagyarul.com

Reykjavík

A világ legészakibb fővárosa

Egy kis történelem

A települést az izlandi honfoglalás elején, 874-ben alapította a Norvégia egyesítése elől menekülő viking, Ingólfur Arnarson. Korábban a sziget, néhány ír remetétől eltekintve, lakatlan volt. A 18. század közepén kezdett várossá alakulni: 1786-ban városi rangot kapott, alig 200 lakossal. Az izlandi parlament, az alþingi 1845 óta Reykjavíkban működik.

Geotermikus energia, termálfürdők

A város nevének jelentése „füstölgő öböl”, melyet a területen lévő hévforrások feltörő gőze nyomán kapott. A házak zömét napjainkban is a geotermikus energia felhasználásával fűtik. Reykjavíkban és környékén több termálfürdő is található, melyek közül a leghíresebb a Kék Lagúna. Emellett egyre népszerűbb Nautshólsvík fürdője, ahol a mesterségesen létrehozott lagúnában a hideg tengervizet forró termálvízzel keverik, így a nyári időszakban a 19-20 fokos tengervízben fürödhetünk.

Természet

A városban sok zöld terület és park található, a levegő pedig nagyon tiszta.
Az épületekre a letisztultság és a különleges formák jellemzőek. Például a Hallgrímskirkja templom, a Perlan kiállítóközpont és a Harpa épülete. A belváros színes házai között élmény sétálgatni.

Programok

A kikötőből különféle hajós túrák indulnak. A túrák során meglátogathatjuk a környező szigeteket, befizethetünk bálnalesre is, mely során hosszúszárnyú bálnákat, csukabálnákat és delfineket láthatunk.

Múzeumok

Reykjavíkban található a világ egyetlen péniszmúzeuma, melyet Sigurður Hjartarson, egykori reykjavíki főiskolai történelemtanár alapított. Sigurður 1974-től bővítgette gyűjteményét, azzal a céllal, hogy az Izlandon és a környező vizekben honos valamennyi emlős hímvesszőjét bemutassa.
További múzeumok: Tengerészeti múzeum, Bálnamúzeum, Saga Múzeum, Aurora Reykjavík